PJ:s foto

Mail: pjsfoto@telia.com

Storbergets Gruvor

Storbergets Gruvor

 

Storbergets Gruvor fick pivilegium redan på 1300 talet, Torårskers bönder fick tillstånd att bryta malm i berget förutsatt att bosättningar annordnades på berget,  Albrekt av Mecklenburg var vid den tiden Sveriges konung.

Tillmakningseldar användes för att bryta järnmalmen so, lastades på slädar dragna av hästar, och på det viset är stora delar av gruvan brukad.

Gruvdrift har aldrig varit ofarlig. I början av 1500 talet drabbades 18 Ovansjödrängar av en tragisk olycka. Berget rasade och stängde in de 18 drängarna i väntan på en säker död eftersom grundvattnet sakta steg.

Flera försök gjordes för att hålla männen vid liv, man försökte även att pillra ner ärtor mellan stenblocken i hopp om att några letade sig ner till dom svältande gruvarbetarna, vattnet steg tum för tum och nådde till sist de innestängdas sista tillflyktsort, tystade deras jämmer och avslutade deras lidande. Där bakom bergmassorna har de enligt sägnen fortfarande sin grav.

Efter detta vågade sig ingen ner i gruvan på 150 år. Sedan togs driften upp på nytt och man bröt malm till 1887.

När driften åteupptogs behövdes en hel del vatten och lösa berg tas ur gruvan.

En gruvdräng tog på sig det farliga uppdraget att sänkas ner i djupet med en timmerflotte, han tog sig fram i mörkret endast med ett eld bloss och knackade undan lösa bergblock. Utan förvarning så släppte ett stort block från en av väggarna och drog med sig både drängen och flotten ner i djupet, drängen lyckade frigöra sig från blocket och tog sig upp mot ytan utan att se vart han var kämpade han i det iskall vattnet för att överleva. Han hade närapå gett upp livhanken när han kände något under fötterna, det var flotten som genom ett mirakel frigjort sig från botten av gruvan och flutit upp. Tur för drängen som räddade sig själv ut från gruvan.

Gruvfrun som syns i Stollgången håller ett vakande öga på besökare, om man inte sköter sig i gruvan visar hon sig som en skugga, annars är hon ett mycket vänligt spöke intygar AnderNilsson.
Gruvan öppnades för sista gången två år 1919. 1980 beslöt man att öppna gruvan för besökare – som denna dag.

Stort tack till Anders Nilsson som visade mig runt.

Peter Jensen

Storbergets Gruvor

Ljudsatt bildspel på Youtube här…..

Prisbelönades vid RIFO 2016.

 

© 2021 PJ:s foto

Tema av Anders Norén