PJ:s foto

Mail: pjsfoto@telia.com

Hofors kolare 2015

Hofors Kolare

Hofors Kolare

 

Kjelles kolar gäng eller Hofors kolare rev milan i dag, det är alltid lika spännande varje gång, det är svårt på förhand att veta hur bra och hur mycket kol milan gett i från sig, denna gång blev det ovanligt mycket  323 st. 25 kilos säckar enligt gubbarna.

Veden som används ska helst vara lövträ men denna gång blandade man i lite fura och gran som packas runt i milans mitt där ”kungen” eller mittpålen står, jord och överbliven stybb tätar milan från inkommande luft, milan tänds i mitten sedan är bara att vänta.

En väl behövlig paus kring kaffe brasan och snacket är i gång om diverse händelser genom åren, det är ibland svårt att hänga med i dom olika utryck som används kolare i mellan eller vad sägs om ”bottenvasar, bordstake” , här är det högt i tak och skämten haglar mellan gubbarna, jag fick själv en kommentar.

-Det känns väl skönt för en dalmas att komma till bebyggda trakter, det finns visst en fäbod västerut som kallas Falun.

Jag antar att det var det roligaste i dag för skratten ekade mellan björkarna.

Kolen som packas i 25 kilos säckar och transporteras till Hedins Trä i Hofors som står för försäjningen, 100 kronor per säcke är väl inget att orda om, jag inhandlade själv 2 säckar återstår att se om kolet är så bra som dom lovar.

Hofors Kolare är en ideell förening med målsättningen att bevara och sprida kunskapen om träkolning och angränsande traditionella företeelser. Sedan föreningens bildande 1999, arrenderar vi ett område där kolning tidigare bedrivits i industriell skala.

Peter Jensen

pjsfoto@telia.com

© 2021 PJ:s foto

Tema av Anders Norén