PJ:s foto

Mail: pjsfoto@telia.com

Gruvvandring i Vintjärn

 

Guidad tur kring gruvhål och gamla byggnader med herr Hamrin.

Gamla gruvstugan som byggdes i slutet på 1700 talet står fortfarande kvar, 8 gruvarbetar med familjer bodde här under gruvans storhetstid.

Lägenheterna som varierade från ett rum till ett rum med kök var utrustade med Falu vedspis som tillverkades i  Falun, fabriken låg i kv. Järnet.

Faluns högsta vattenfall ligger i dagbrottet, vattnet som rinner i en grävd kanal från Ryssjön användes vid gruvhanteringen bl.a till hissanordningar.

Jan Bäcke som jag träffade på foto utställningen i Folkets Hus kunde tillföra en hel del historik från 60-70 talets gruvhantering, Jan berättar om ett ras på 70 talet.

– Ett borraggregat blev skrot när berget rasade under en matrast, föraren som hade en lärling med sig tog lunch rast och på vägen upp i hissen säger han till kompisen ( Jag undrar om vi har något borraggregat kvar när vi kommer ner efter rasten), han kände på sig att något skulle hända.

Mycket riktigt när dom kom tillbaka efter rasten så hade det släppt från taket och packat ihop maskinen till en sardinburk.

Lämna en kommentar

© 2021 PJ:s foto

Tema av Anders Norén